31/01/2011

Faux-guacamole és céklás humusz



Mind a kettő remek dip/mártogatós/spread, mindenki nevezze ahogyan szereti. A humusszal persze kicsit többet kell bíbelődni-feltéve hogy szárított csicseriborsót használunk- de az is elég gyorsan megvan.
A faux-guacamole szerintem kenterbe veri az eredeti guacamolet. Plusz azért valljuk be, borsónk az többször van mint avocadonk, így ha váratlan vendégek toppan be, egyből le lehet őket nyűgözni- majd jó fokhagymás lehelettel útjukra küldeni őket!
Pitta, tortilla, pirítós, nyers répa/uborka/paprika, taco és még folytatódik a sor amivel lehet tálalni. Remek töltelék fajitasba is!
Sajnos a fotó már csak másnap készült, így a zöldborsó elvesztette élénk zöld színét, de meseszép volt!
Az utolsó kép pedig a humusz felhasználásának másik opciója: pirított rozskenyér humusszal és füstölt lazaccal, pompás!

Céklás humusz
Hozzávalók: nyers cékla,csicseriborsó, fokhagyma, tahini, citromlé, oliva olaj, megmaradt főzőlé(vagy a konzerv leve)


Elkészítés: (1) A csicseriborsót főzzük meg a céklával. (2) Majd mikor kihűlt néhány gerezd fokhagyma, kevés citromlé, só, bors és a tahinivel turmixoljuk le (3) Tetejére öntsünk egy kis jó minőségű oliva olajat

Faux-guacamole
Hozzávalók: (fagyasztott)zöldborsó,fokhagyma, paradicsom, újhagyma, chili (por vagy friss még jobb), friss koriander, lime/citromlé


Elkészítés: (1)A borsót hagyjuk felolvadni szobahőmérsékleten (tartsuk meg a levét) (2) adjuk hozzá a fokhagymát és egy kis citrom levet, majd turmixoljuk darabosra (3) a nagyon apróra kockázott paradicsomot és újhagymát keverjük hozzá (4) fűszerezzük majd a koriandert is keverjük hozzá (4) néhány órára tegyük a hűtőbe.

1 comment: