03/02/2011

Pizza

A különböző főzős TV műsorokon felnőve, a különböző kenyerek sütését így már elég hamar sikerült kipipálni. Kezdődött az általunk csak indai kenyérként futó chapatival, úgy 8 évesen. Majd jöttek sorra a különböző olasz,francia produkciók. Természetesen a pizza sem maradhatott ki, egyre vékonyabb és mind egy picit jobb. Hajdanán még badar módon azt szerettem ha jó sok minden van rajta (kivéve Olaszországban-ott csak a margaritha játszott jelentős szerepet mindig is), aztán az évek múlásával rájöttem, hogy felesleges túl pakolni. Vékony tészta, házi készítésű paradicsom szósz, friss bazsalikom és bivaly mozzarella. Utóbbi elmaradt ugye az intollarenciának hála, de így arra sarkalt, hogy a legjobb tészta és paradicsom szósz kombinációt sikerüljön összehozni. Sikerült!



Hozzávalók: Pizza alaptészta: 150g teljeskiörlésű liszt, 150g erős barna liszt, 150g búzadara, 15 ml oliva olaj, 7g száraz élesztő, két csipet só, egy kis kicsept nádcukor, 350 ml langyos víz, polenta a nyújtáshoz (opcionális, jó a dara vagy liszt is)
Paradicsom szósz: darabos paradicsom konzerv, fokhagyma, oregano, balzsamecet, citromlé, só, bors



Elkészítés: (1) A liszteket egy nagy keverőtálban keverjük össsze, adjuk hozzá az élesztőt, sót, cukrot (2) a közepén nyissunk egy krátert és lassan kezdjük el beleöntenia vizet és olajat, közben folyamatosan dolgozzuk össze (3) mikor már kaptunk egy jó állagú (nem túl vizes-nem túl kemény) ruganyos gömbölyű tésztát, szórjunk egy kevés lisztet a keverőtál aljára, tegyük bele a tésztát, tetejére egy kis polentát szórjunk(4) Fedjük le folpakkal és hagyjuk kelni szobahőmérsékleten min.2 órát (5) közben csináljuk meg a paradicsom szószt: a fokhagyma gerezdeket vágjuk apró szeletekre és egy kis oliva olajon futassuk meg (figyeljünk,hogy ne égjen meg,mert akkor borzalmasan keserű lesz) adjuk hozzá paradicsomot, a konzervebe utána tegyünk egy kis vizet,és öntsük hozzá (így már mehet is a szelektívbe), adjunk hozzá egy kis löttyintésnyi balzsam ecetet és egy kevés citrom levet, majd ha csipősebben szeretjük mehet bele egy kevés chili is, végül az oregánó (6) rotyogtassuk 10-15 percig, amíg be nem sűrűsödik (7) a nagyra nőtt tésztát nyugodtan nyomkodjuk ütögessük, vágjuk kisebb darabokra (kb. 8 kis pizzára elég), majd nyűjtsuk ki (én ekkor polentára váltottam a liszt helyett) (8) a sűtöt a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, ha van grill funkciónk azt válasszuk és tegyük be a tepsit amiben sütni szeretnénk (nálam grill 250 celsius fok-bár Heston óta tudjuk: sose bízzunk a sütőnkben, kb. 40 perccel sütés előtt) (9) a kinyújtott tésztát kenjünk meg vékonyan, belülről kifelé a paradicsom szósszal majd tegyük rá a nagyon vékony paradicsom szeleteket sajtot ill. amit szeretnénk (a fotón egy új hagymás verzió látható) látható és mehet a sütőbe a forró tepsire (10) a tészta vastagságától és a feltétek mennyiségétől függően figyeljük a sütési időt 8-13 perc körül mozog általában (11) mikor jónak ítéljük tegyünk a tetejére egy kis paradicsom szószt,néhány friss bazsalikom levelet és néhány csepp oliva olajat

1 comment: