12/11/2010

VKF! XXXVIII.-Pikáns szilva torta







Ez az első VKF-s részvételem és rengeteg szilvát vettem, így gondoltam megcsinálom ezt a pikáns szilva tortát. Nem vagyok édesszájú így már önmagában kíhivás volt valamivel előállni, plusz legyen reform és laktóz mentes (nem volt kedvem kinyitni egy szója tejet). Ekkor eszembe jutott a zab mint egy tészta alap, mint a reggeli porridge nagy kedvelője. A chilipor lehet,hogy furcsán hat egyesnek, de pont csak egy kicsi kell,hogy megcsípje az ízlelői bimbóinkat a savanykás-fahéjas szilva. Sok lépésből áll de,igazán egyszerű. Szerintem "reform" is, ahogy a feladat kérte: tej- és tojásmentes, teljeskiörlésű liszttel, kevés zsiradékkal és kevés cukorral.
Hozzávalók:
tészta:50g zabpehely(normál/darált), 50g teljeskiörlésű liszt, 15g nagyobb darabokra aprított dió keverék, kiskanál fahéj,375ml forró víz, 1 teáskanál sütőpor, 20 g Pure Soya spread (vaj/margarin), 15g feldogozatlan nád cukor
szilva: 6 db kis szilva, 2 kiskanál balzsamecet, 1 lime leve, 1.5 kiskanál méz,2 kiskanál fahéj 1/4 kanál chilipor  kevés víz

Elkészítés: (1) Melegítsük a sütőt előre 200 C fokra (2)egy tálba keverjük össze a tésztához valókat kivéve a zsiradékot amit használunk és a forró vizet (3) a forró vizet öntsük rá a keverékre és keverjük el jól, majd fedjük le az edényt, hogy a meleg bent maradjon és a zab megpuhulhasson, körülbelül 10 percig hagyjuk rajta majd hagyjuk hűlni (4) közben magozzuk ki szilvákat és szeleteljük fel olyan 0.5 cm szeletekre, tegyük őket egy lábosba, adjuk hozzá a fűszereket és öntsük rá a balzsamecetet,facsarjuk rá a lime levet, keverjük jól össze és hagyjuk állni amíg az alappal foglalkozunk (5) a kihűlt tészta keverékhez adjuk a hideg zsiradékot, dolgozzuk össze és tegyük egy tűzálló tálba, tegyük a sütőbe és hagyjuk sülni legalább 25 percet( én jobban szeretem ha lágy marad, de ha valaki ropogósabb tésztát szeretne nyugodtan hagyja 40 percig is akár) (6) közben tegyük fel a szilvás keveréket a lángra, adjunk hozzá egy kis vizet csak hogy több levet kapjunk és főzzük puhára 5-10 perc alatt (7) mikor a tészta teteje már elég kemény (ízléstől függően) vegyük ki a sütőből és öntsük rá a szilvát, szórjuk meg a tetejét egy kis nád cukorral és tegyük a sütőbe egy újabb 15 percre amíg karamellizálódik a szilva (8) várjuk meg amíg kihűl, tegyük hűtőbe min. egy órára,hogy mindenképpen vágható legyen
                                     

No comments:

Post a Comment