Az eper még nem az igazi, főleg itt északon. Bár valószínűleg import termék,sebaj. Itt a kollégiumban kialakult egy kis szokás, hogy minden héten egy nap megvendégeljük egymást, mindig más csinálja a főételt ill. a desszertet. Rám most a desszert jutott és mivel az egyik lány glutén érzékeny így lekorlátozódtak a lehetőségek, plussz, vizsgaidőszak alatt nem fog az ember órákat sütéssel tölteni (haha,dehogynem ) valamint vacsorára már amúgy se terheljük le magunkat. Így jött az ötlett valami gyümölcsös kreálmányhoz (az eper ugye adva volt). Az eper és a mascarpone szerintem jó kombináció így már csak egy lépés válaszott el ettől a remek egyvelegtől. Több színt szerettem volna, ezért két féle mascarpone került a pohárba, alul étcsokival elkeverve, felül pedig szép semlegesen.
Epres-étcsokoládés mascarpone (4 főre)
- 250g mascarpone
- 1 kis doboz eper
- 3-4 ek balzsamecet
- 9 ek porcukor
- 1 narancs kifacsart leve
- 1 fél citrom leve
- 2-3 kocka 70% étcsokoládé
- 1 kis kanál jó minőségű keserű kakaópor
- 5 ek natúr joghurt
- 2 ek tej
- 1-2 csepp vanília eszencia/ vanília rúd
- A mascarponét kicsit hagyjuk szobahőmérsékleten, így könnyebb lesz eldolgozni. Úgy a doboz 3/4 részét egy tálban keverjük össze 3 evőkanál porcukorral és 3 evőkanál johurtal. Adjuk hozzá a citrus leveket és a vanília eszenciát.
- Az étcsokoládt olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejet és keverjük el. Addjuk a mascarpone maradékát hozzá, ill. a megmaradt joghurtot és kakaót. 1 evőkanál porcukrot adjunk hozzá. Ezt is keverjük szép simára.
- Az epret tisztítsuk meg és daraboljuk fel. 4 db tartsunk meg későbbre. Tegyük egy lábosba és adjuk a balzsamecetet és 3-4 evőkanál porcukrot hozzá. Közepes lángond főzzük össze, az epret villával/krumpli nyomóval nyomjuk össze. Mikor besűrűsodik kész.
- Hűtsünk be 4 poharat. Az aljába kanalazzunk egy réteget a csokis mascarponéból. Utána egy réteget az eperszószból. Majd a másik mascarponéből is egy réteget, ismét eperszósz és még egy réteg a fehér szinű mascarponéból. A tetejét díszíthethük eperrel.
Szia! Elkészült és nagyon ízlett! Köszönöm a receptet!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete