21/04/2010

Joghurtos krumpli saláta



Szerencse a tavasz úgy egy hónapja már rendesen megérkezett Skóciába, így ez egyre több helyi árut eredményez. Amit szeretünk, mert a lokális az majális. Tavasszal úgy is annyi pozitív dolog érheti az embert, és éri is, ha kinyitjuk a szemünket, szájunkat. Most épp az új krumpli szezonra gondolok! Így vizsgaidőszakra készülve nincs is jobb tanulást elkerülő időtöltés ( erről eszembe jutott, hogy majd néhány fotót a konyháról azért majd rakok ki, mert azért vannak hiányosságai, de meg van a maga, diák-élet szépésge, annyira nem :) ). Ezt a krumpli salátát már évek óta nem ettem, valahogy a feledésbe merült, ami azt is jelenti, hogy még soha nem is csináltam, mert hát ifjú voltam és amúgy is csak kézilány szerepben tisztelgetem. A mai nap után viszont többször is meg fogom csinálni.

Joghurtps krumpli saláta (2 személyre)
  • 2 db közepes máretű krumpli (szezonnak megfelelően lehet variálni)
  •  125-150 ml joghurt (vagy akár tejföl)
  • 1 közepes lilahagyma
  • snidling 
  • 1 kiskanál almabor ecet
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • (majonéz: opcionális, nekem most épp nem volt)
  1. A krumplit héjában megfőzzük sós vízben, egy kis citromlé/citrom karikával együtt. Majd ha megfőtt (nefőzzük szét,mert akkor a keverésnél majd szétesik) felkockázzuk.
  2. Közben a lilahagymát vékonyan felszeljük. Egy tálba nagyon hideg vizet eresztünk, abba sót szórunk és bele rakjuk az almabor ecetet. A lilahagymát is beletesszük, és amíg a krumpli fő a hűtőbe tesszük.
  3. Leszűrjük a hagymát, a kihűlt/langyos krumplival egy nagyobb edénybe tesszük. Ráöntjük a joghurtot és az apróra felvágott snidlinget. Összkeverjük, sózzuk-borsozzuk. Végül a mustárt is hozzá adjuk. Én még egy lehetletnyi vajat is tettem bele, de ez elhagyható. Majd a hűtőbe tesszük,hogy az ízek összeérjenek, az idő variálható, a lényeg,hogy az egész hideg legyen.

No comments:

Post a Comment