25/03/2010

Gombás ragu polentával


Vettem egy nagy zacskó polentát (kukoricadarát), de hetekig nem volt kedvem semmit csinálni vele. Illetve ez így nem igaz, kedvem az volt, de a 40 perces főzési idő erősebbnek bizonyult. Nem kellett volna! Szerintem 20-25 perc is elég neki. Az inspirációt végül a Working Class Foodies-nak köszönhettem, de egy kicsit át alakítottam a receptet. Furcsa volt, amit ők 2 adagnak vettek azt én megfeleztem, de még így is két elég rendes adag lett, ez sokat elárul az államok mértékeiről :).
A végeredmény fantasztikus volt, a polenta kérmes volt és lágy, a gomba ragutól pedig az ember szava is elakad :).
Recept

  • Fél bögre kukoricadara (kb.125 ml)
  • 1.5 evőkanál vaj
  • reszelt parmezán (a mennyiséget mindenki érzés szerint döntse el )
  • fél fej vöröshagyma, kis lilahagyma fele
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 nagy gomba
  • 1.5  kiskanál oregano
  • 2 kiskanál majoranna
  • só,bors
  • 425ml zöldség alaplé
  • (2 evőkanál tej, ha a polentát krémesen szeretjük)
  1. 220 ml vizet és 225ml zöldség levelest felforraunk. A kukoricadarát összekeverjük egy kis oregánóval, majorannával. Mikor forr a víz hozzákeverjük a polentát és haberővel kevergetjük a csomó mentesség kedvéért. A polentát sűrűn kevergessük és ha szükséges vízzel öntögessük, hogy lágy maradjon.
  2. A hagymákat, fokhagymákat megpucoljuk és apróra vágjuk. A gombákat megtisztítjuk és nagyobbik részét kis darabokra vágjuk, néhányat pedig szeletekben hagyunk.
  3. Olivaolajon a zöldségeket megbarnítjuk 7-9 perc, majd sózzuk, borsozzuk és a zöldfűszereket is hozzáadjuk. 1 percig hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Hozzá adjuk a maradék alaplevet. Felforraljuk. Egy kis vajat belekeverünk és leveszzük a tűzről.
  4. A polentához vajat és parmezánt adunk ill. a tejet. Sózzuk borsozzuk.
  5. Tálaljuk, a polentát mélyebb tányérba adagoljuk és a tetejére rákanalazzuk a ragut. Pirított kenyérmorzsával megszórhatjuk a ropogós érzés kedvéért :).


      No comments:

      Post a Comment